• Kategorie
  • Parametry
  • Deski do krojenia w doskonałych cenach

Ekologia w kuchni – zmień swoje deski do krojenia

Deska do krojenia też może być eko!

W czasach, gdy ekologia szturmem wchodzi do naszego życia, a kuchnie stały się małymi centrami segregacji odpadów – warto poświęcić chwilę i dokonać przeglądu kuchennych sprzętów, sprawdzając co wpisuje się w nurt „eko” a co powinno jak najszybciej znaleźć swoje miejsce w sortowni, która dokona recyklingu. Pierwszym takim elementem, na który powinniśmy zwrócić uwagę są deski do krojenia. Ostatnie lata to wzrost popularności desek wykonanych z tworzywa sztucznego. Niestety plastik nie zachowuje zbyt długo swoich właściwości a wyjątkowo ostre noże szybko doprowadzają deski do krojenia do opłakanego stanu. Najprościej wtedy taką deskę wyrzucić i kupić nową. Jest jednak rozwiązanie tego problemu, które nie dość, że będzie mniej szkodliwe dla środowiska, to dodatkowo wpłynie korzystnie na nasze potrawy. Najlepszym wyjściem jest zakup deski do krojenia z drewna. Drewniana deska do krojenia to trwałe, solidne i estetyczne rozwiązanie. Najczęściej deski do krojenia drewniane są wykonane z drewna akacjowego. Akacja jest twarda i wytrzymała, a do tego bardzo odporna na ścieranie i uszkodzenia. Nie stępi też noży. Każda deska jest impregnowana specjalnym olejem jadalnym, dzięki czemu długo zachowuje swoje właściwości a jednocześnie pozostaje bezpieczna dla domowników. Deska drewniana do krojenia nie nadaje się jednak do mycia w zmywarce.

Deseczki bambusoweekologia i egzotyka.

Oprócz tradycyjnych gatunków drewna używanych do produkcji desek – producenci stawiają w ostatnich latach również na drewno bambusowe. Bambusy to rodzaj wieloletnich roślin, które występują głównie w tropikalnej i subtropikalnej części Azji, niektóre z gatunków bardzo dobrze się uprawia na dużą skalę. Drewno bambusowe to ekologiczny materiał, który również zapewnia dużą trwałość, solidność i estetyczny wygląd. Deska bambusowa do krojenia jest twardsza od dębowej oraz bardziej odporna na ścieranie i uszkodzenia. Deseczki bambusowe mają specyficzny sposób produkcji, który sprzyja ich trwałości. Poprzeczne ułożenie sprasowanej trawy bambusowej zapobiega nadmiernemu wsiąkaniu soków z owoców, warzyw czy mięsa, przyspiesza też wysychanie desek. Deseczki bambusowe również są impregnowane jadalnym olejem, dzięki czemu są bezpieczne w użytkowaniu.

Deska do krojenia drewniana i deseczki bambusowe – gdzie znaleźć?

Poszukiwania trwałej i ekologicznej deski do krojenia najlepiej zakończyć w sklepie internetowym msell24h.pl. W ofercie tego dystrybutora są deseczki bambusowe, deski do krojenia z drewna akacjowego oraz deski do serwowania serów i wędlin.