-
Waluta: PLN
-
Strefa klienta
-
Koszyk ( - )
-
Biuro i Firma
-
Dom
-
Ogród
- Agregaty
- Akcesoria do cięcia drzewa
- Dmuchawy
- Pozostałe narzędzia
- Młoty
- Myjki ciśnieniowe
- Nożyce i sekatory
- Odkurzacze ogrodowe
- Piły i pilarki stołowe
- Pistolety malarskie
- Podkaszarki i kosy spalinowe
- Pompy i hydrofory
- Przedłużacze
- Rozsiewacze
- Taczki i koła
- Wiertarki i wiertła
- Wiertnice i wiertła
- Zamiatarki
- Obracaki i chwytaki do drewna
- Wsporniki
- Siekiery i kilofy
- Wózki ogrodowe
- Akcesoria do pił
- Dzieci
- Zoologia
-
Motoryzacja
-
Narzędzia
- Meble warsztatowe
- Odzież robocza
-
Sport i Fitness
- Atlasy
- Drabinki treningowe
- Ekspandery
- Gryfy, sztangi i akcesoria
- Gumy treningowe
- Liny do ćwiczeń
- Ławki treningowe
- Magnezja
- Maszyny cardio
- Obciążenie i ciężarki
- Paski na nadgarstki
- Pasy treningowe
- Puzzle i maty pod sprzęt
- Rękawiczki treningowe
- Przyrządy do rozciągania
- Stojaki
- Ściskacze
- Uchwyty do wyciągu
- Turystyka
- Wędkarstwo
- DLA GRACZY
- Kategorie
- Szukaj
-
Chlebaki - drewniane, bambusowe, metalowe
Chlebaki - sposób na świeże pieczywo!
Niezbędny pojemnik w każdej kuchni – czyli chlebak
Każdy z nas lubi widok i zapach świeżego chleba. Znany od starożytności wypiek towarzyszy nam w codziennym życiu, choć przez lata zmienił się nieco jego wygląd i sposób przygotowania. Wcześniej zbliżony był wyglądem do podpłomyka lub podobny do ciasta pod pizzę. Wynikało to z faktu, że w wielu kulturach obecny był zwyczaj łamania chleba – co było łatwiejsze właśnie w przypadku wypieków takich jak podpłomyk właśnie. Zwyczaj łamania w obecnych czasach utrzymał się raczej tylko w kulturze śródziemnomorskiej. W naszej części Europy od kilku dziesięcioleci chleb ma postać znaną nam dziś,
W Polsce wciąż jest jednym z popularniejszych produktów lądujących na stołach podczas kolacji i śniadań, choć według szacunków jego spożycie spada. W 2015 roku było to 45,3 kilograma podczas gdy jeszcze w latach 80-tych przeciętny mieszkaniec Polski spożywał nawet 100 kilogramów chleba. Nie ma jednak najmniejszych wątpliwości, że pieczywo, w tym właśnie chleb, powinno być obecne w każdym domu. By chleb czy inne pieczywo jak najdłużej zachowało swoją świeżość i kruchość – warto przechowywać je w odpowiednich warunkach. Dlatego w kuchni najlepiej mieć ładny chlebak.
Chlebak drewniany czy może metalowy?
Dobre chlebaki są najczęściej wykonane z twardego tworzywa lub z drewna. Pojemniki na chleb muszą bowiem być odporne na pęknięcia, działanie wilgoci i światła słonecznego – to bowiem najwięksi wrogowie świeżego pieczywa. Drewno, mimo impregnacji może być nieco mniej odporne na działanie czynników zewnętrznych dlatego jeśli obawiamy się, że chlebaki drewniane nie spełnią swojego zadania – zdecydowanie lepiej postawić na chlebak metalowy lub chlebaki nowoczesne, które są zbudowane z tworzywa. Ważne też by chlebak można było myć wodą i delikatnymi detergentami by zachować higienę i nie dopuścić do rozwoju bakterii czy grzybów. Pleśń w równym stopniu może zaatakować nowoczesny chlebak, chlebak drewniany czychlebak bambusowy.
Biała kuchnia – chlebak czarny
Nowoczesne projekty kuchenne często stawiają na jedną dominującą barwę. Jeśli twoja kuchnia w większości zawiera elementy w białym kolorze warto postawić na kontrastowe dodatki. W takiej sytuacji świetnie sprawdzą się chlebaki czarne oferowane m.in. przez sklep internetowy msell24h.pl. Jeśli w twojej kuchni dominuje czerń – sytuacja się odwraca i doskonale będzie w niej wyglądał chlebak biały.
|
I bądź na bieżąco ze wszystkimi nowościami! |
|