• Kategorie
  • Szukaj
  • Blachy, brytfanki, formy do pieczenia - duży wybór!

Brytfany, formy i blachy – niezbędnik kucharza!

Jaka powinna być najlepsza forma do pieczenia?

Odpowiedź na pytanie kto zwycięża w odwiecznym pojedynku serca i mózgu nie jest trudna– od zawsze wiadomo, że to żołądek! Dlatego warto odpowiednio o niego zadbać. Można to zrobić nie tylko poprzez ograniczenie smażonych potraw i ciężkostrawnych dań, ale również poprzez domowe cukiernictwo i pieczenie. Wszyscy kochamy zapach i smak świeżo upieczonego ciasta. Każda pani domu (lub każdy pan domu) ma swoje ulubione, popisowe smakołyki, które podaje swoim domownikom oraz gościom. Domowe cukiernictwo i piekarstwo to jednak zajęcia wymagające nie lada umiejętności! Odpowiednie dobranie składników, odmierzenie i ich sprawdzenie nie należą do najłatwiejszych. Do wytwarzanie pieczywa czy ciast w domowych warunkach potrzeba naprawdę ogromnej wiedzy. Przydaje się również profesjonalny sprzęt, który ułatwi przygotowywanie smakowitych produktów! Formy do pieczenia są więc niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Najważniejszym przedmiotem w zasobniku fanów domowego pieczenia są bez wątpienia dobrej jakości brytfany. Począwszy od tych klasycznych do pieczenia ciast, pasztetów czy zapiekania potraw lub przygotowania frytek z piekarnika aż po brytfanki nowej generacji, wyposażone w pokrywki ze szkła hartowanego, przeznaczone zarówno do gotowania na kuchence indukcyjnej jak i w piekarniku. Nowoczesne brytwanki pozwalają również na bezpiecznie dodawanie przypraw bez podnoszenia pokrywki a po skończonej pracy dają się bardzo łatwo umyć w zmywarce. Jakie są cechy charakterystyczne dobrej brytfany? Po pierwsze, musi posiadać wytrzymałą konstrukcją, która niezawodnie będzie opierać się wypaczeniom a jednocześnie równomiernie rozprowadzi ciepło na całej powierzchni. Po drugie, cechą dobrej brytfany, powinna być odpowiednia powłoka, która nie dopuści do przywierania ciasta do jej powierzchni. Wśród wielu rodzajów tego typu gadżetów możemy wyróżnić zarówno klasyczne brytfany do przygotowywania potraw na kuchence jak również formy do pieczenia nadające się do przygotowania w piekarniku ciast, pasztetów, czy zapiekanych potraw. Niektóre brytfany doskonale odnajdą się również jako naczynia do pieczenia chleba.

Blacha do pieczenia– niezbędnik

Kolejnym, obok brytfany, niezbędnym elementem domowej piekarni jest blacha do pieczenia. Bez odpowiedniej foremki do pieczenia nie będziemy w stanie upiec ciasteczek, pierniczków czy tatry w pożądanym kształcie. Ciasto ułożone na zwykłej blasze upiekłoby się w bezkształtnej formie i nie byłoby atrakcyjne dla nikogo. Dzięki różnym formom, przeznaczonym do wypieku babeczek, ciastek, pierników, keksów, tart możemy osiągnąć pożądany kształt i cieszyć się z pięknie uformowanych wypieków. Dobra blacha do pieczenia powinna być wykonana ze stali i pokryta specjalną powłoką, która zapobiegnie przywieraniu ciasta. Najczęściej taka powłoka wykonana jest z granitu lub miedzi. Odpowiednia blacha do pieczenia przyda się zwłaszcza fanom muffinek. Ten rodzaj ciasta potrzebuje bowiem okrągłej formy dla każdej sztuki. Forma do muffinek również powinna być pokryta odpowiednią powłoką typu „non-stick”, dzięki czemu po upieczeniu połowa pysznej muffinki nie przyklei się ona do foremki. Podobnie sprawa ma się z wszelkiego rodzaju tartami i pizzami. W przypadku tej formy do pieczenia, warto postawić na okrągły kształt by nasze tarty również go zachowały!

Keksówka – nieoczywisty przedmiot dla cukierników i dla kuch